- Krátkodobo – dajte si porciu muchotrávky zelenej a ak nie vy, tak aspoň vaše okolie uzná, že strava môže zabiť. Jedzte pár dní na raňajky mleté ľanové semienka a ovsené vločky a veľmi rýchlo sa vám zlepší stolica – ak ste mali ťažkosti. Po dlhšom čase (pár mesiacov) zdravej výživy môže klesnúť hladina cholesterolu na normál… Strava môže rýchlo viesť k zlepšeniu zdravia = liečiť.
- Dlhodobo – jedzte každý deň sladkosti a rôzne mastné keksy a za pár rokov zistíte, že ste veľmi tuční. Obezita spôsobí nárast krvného tlaku, budete mať vysoký cholesterol, pripojí sa diabetes. Smrť bude predčasná. Vinou obezity = vinou zlej stravy.
Priame účinky stravy si často neuvedomujeme, pretože nie sú tak nápadné. Ak si dáte šálku kávy, možno vás vzpruží – potom ľahko uznáte, že je "účinná". Ale ak si dáte kaleráb, nestane sa "nič". Nenasleduje priamy "účinok", ktorý by sa dal zmyslami cítiť. Niektoré potraviny účinky majú – napríklad ak si dáte výdatný obed, budete po ňom 2 hodiny driemať. To je v práci dosť nepríjemné. Napriek tomu zvykneme taký signál ignorovať a nabudúce si znova dáme trebárs parené buchty. Účinok (hlad zhruba o 2 hodiny po ich zjedení) si často nespojíme so zjedením potraviny. A možno sa z nich "stalo" pár gramov tuku na vašom bruchu – to sa nedá vidieť, ani odvážiť… Kilo tuku má 1000 gramov. Obezita vzniká po gramoch. Prichádza síce pomaly, ale je veľmi silná, málokto ju dokáže poraziť. Preto je lepšie nepustiť ju…
Zdravá výživa a chaos
Nepríjemné je, že o zdravej výžive dnes hovorí priveľa ľudí. Vlastne ktokoľvek. Lekári, laici, zástupcovia rôznych komunít… Vzniká tak masívny informačný šum. Niekto odporúča mliečne výrobky každý deň. Iný ich zakazuje. Niekto radí jesť mäso. Iný ho zakazuje. Komu veriť? V takej situácii naozaj nie je ľahké vybrať si z dostupných zdrojov tie "najlepšie" informácie. Ak si kúpite niekoľko kníh na tému zdravá výživa, dostanete natoľko protichodné informácie, že sa podľa nich jednoducho nezariadite.
V tomto prostredí je preto pre mňa neľahké prísť s akýmikoľvek tipmi na tému zdravá výživa. Prečo by ste mali veriť práve tomu, čo napíšem ja? Mám aj odpoveď na tú otázku: neverte mi, prosím. Overte si tvrdenia, ktoré píšem v iných publikáciách, poraďte sa so svojim lekárom. Použite zdravý rozum a prehodnoťte, prosím, každú zásadu, ktorou sa chcete riadiť. Čím viac sa o veci dozviete, tým viac získate.
Intuitívna diéta
Časom začnete mať jasno v základných otázkach výživy – z čoho sa potraviny skladajú a aké majú účinky na organizmus. Netreba ísť zvlášť do hĺbky. Už základné informácie stačia na to, aby ste začali tušiť, či nejakú potravinu môžete zjesť "beztrestne", alebo treba "dávať pozor" napríklad na jej množstvo.
Napríklad budete vedieť, že tučný syr má veľa energie, takže ho síce jesť môžete, ale nie priveľa. (Koľko? To je individuálne.) Alebo vieme, že sladkosti sú nezdravé a majú vysoký glykemický index. Ak ich už musíte mať viete, že sa dá aspoň výška glykemického indexu znížiť tak, že pred jedením si dáte napríklad veľkú porciu zeleniny.
S podobnými poznatkami sa dokážete postupne stravovať bez toho, aby ste o veci príliš premýšľali. Vaša "diéta" typu zdravá strava zďaleka nemusí byť striktná. Stačí, ak sa požiadavkám na zdravší výživový štýl budete blížiť a už to bude mať za následok, že (prinajmenej) prestanete priberať kilá. Neinformovaný človek totiž robí väčšinou z neznalosti tak hrubé diétne chyby, že obezita by bola nevyhnutná, aj keby ťažko pracoval v bani. Stačí teda z jedálnička odstrániť tie najhrubšie chyby a veľa ľudí už len na základe toho prestane priberať.
Zdravá strava = väčšia šanca na zdravie
Všetky diétne opatrenia a zdravá strava sú pre mnohých ľudí nepohodlné. Ale ide tu o vaše zdravie. Už po krátkom čase zmeneného stravovania uvidíte, že sa vám začnú pomaly zlepšovať rôzne "parametre". Nepôjde len o parametre merateľné (cholesterol, tuk v krvi, krvný tlak) ale zmenu aj pocítite. Zlepší sa vám celkový pocit, získate chuť do života, lepšie nápady, môžu ustúpiť bolesti hlavy, niekedy depresie.
Ďalší benefit, ktorý, žiaľ, nemožno preukázať tak jasne je fakt, že zdravá strava vedie ku neprepuknutiu niektorých vážnych chorôb. Prípadne tieto choroby aspoň oddialite. Súhrnne a odborne to označujeme slovom "zníženie rizika vzniku choroby".
Napríklad z nevhodne volenej stravy je dokázateľne zvýšené riziko vzniku rakoviny, či srdcových chorôb. Viem – zvýšené riziko znamená, že choroba môže, ale aj nemusí prepuknúť. Pre tých, čo sa zdravo stravovať nechcú je poruke ešte aj druhý arguument: aj keď zdravá strava bude vašim celoživotným štýlom, aj tak môžu prepuknúť mnohé ochorenia.
Žijeme však v natoľko nezdravom prostredí (mimo prírodu, exhaláty, minimum pohybu) že je vhodné využiť každú možnosť, ako aspoň trocha priaznivo ovplyvniť zdravie.
Strava je často len jedným z viacerých faktorov, ktoré rozhodnú či choroba prepukne, kedy a v akej intenzite. Zdravá strava je však faktorom, ktorý môžete ovplyvniť priamo vy. Zatiaľ čo exhaláty áut a tovární asi nezrušíte, môžete voliť či budete jete zdravo, či fajčíte a často pijete alkohol…
Preto je na vašom rozhodnutí, či momentálne potešenie z jedenia nezdravých jedál stojí za riziko, že neskôr horko zaplačete, keď budete bojovať o život v nedôstojných podmienkach nemocničného prostredia. S vedomím, že vaše utrpenie ste si možno spôsobili tým, že ste radi jedávali trebárs údeniny, o ktorých je známe, že zvyšujú riziko vzniku rakoviny mnohými cestami. (Rakovinu môžu spustiť jedenie údených potravín, príliš slaných potravín… Častá konzumácia údenín vedie k nadhmotnosti a obezite. Obezita je veľmi rizikový faktor pre vznik rakoviny…)