Prečo sója:
Táto neobyčajná strukovina je jednou z najstarších kultúrnych rastlín. V Ázii, najmä v Číne, patrila oddávna k hlavným zložkám výživy. Niet sa čomu čudovať, veď je bohatým zdrojom kvalitných bielkovín a tukov – nenasýtených mastných kyselín. Neobsahuje cholesterol a upravuje jeho hladinu v krvi. Je vynikajúcim zdrojom vlákniny a lecitínu. Upravuje trávenie, zlepšuje činnost pečene a zabraňuje vzniku rakoviny hrubého čreva.
Obsahuje veľa vitamínov skupiny B, draslíka, vápnika, horčíka, železa, fosforu, medi a zinku. Moderná dietológia znovu objavuje hodnotu sóje i prastarých čínskych spôsobov jej úpravy. Sójové mlieko, syr tofu, okara, tempeh sú čoraz populárnejšie. Stávajú sa synonymom nových výživových trendov tretieho tisícrocia. Umožňujú plnohodnotne nahrádzat mäso i ďalšie potraviny živočíšneho pôvodu a úspešne čelit čoraz hrozivejšej lavíne civilizačných chorôb. Zo všetkých rastlín obsahujúcich bielkoviny, má sója najväčšiu výživnú hodnotu a jej bielkoviny vynikajúco doplňajú nedostatky obilnín.
Ovos sa pestuje hlavne na zrno, ktoré slúži na výrobu ovsených vločiek, krupice, alebo sa melie na múku. Práve ovsené vločky, z ktorých sa robí rad pokrmov spadajúcich do kategórie „zdravej výživy”, a to nielen pripravenej ako müsli, ale aj ako surovina pri výrobe celozrnného pečiva.
Ovsené vločky sú cenené predovšetkým pre svoj obsah bielkovín, minerálnych látok, vitamínov skupiny B, vápnika, železa, fosforu a lecitínu. Majú priamy vplyv na trávenie a chránia nás pred ochoreniami hrubého čreva, ale aj pred kardiovaskulárnymi ochoreniami a ischemickou chorobou srdca.
Ovos obsahuje rozpustnú aj nerozpustnú formu vlákniny. Tieto formy vlákniny slúžia pre správnu funkciu čriev, podporujú peristaltiku čriev a pôsobia proti zápche.
Ovsené vločky majú vhodnú skladbu aminokyselín, nevyhnutných pre stavbu a výživu svalov – sú výbornou zložkou stravy pre športovcov aj rekonvalescentov. Z ovsených vločiek možno pripraviť spústu pokrmov, kaše, polievky, fašírky, slané aj sladké nákypy. Pred varením sa majú asi pol hodiny máčať, čím sa skráti doba varenia. Ovsené vločky sú používané hlavne ako zavárka do polievok, ale vhodné sú aj pre prípravu rôznych plniek – napríklad nahradia aj plnku do buchiet a koláčov - možno využiť hrsť mletých vločiek, ktoré zmiešame s mletým makom, uvaríme ich spolu v mlieku a prisladíme. Obaľujeme v nich aj mäso alebo fašírky určené na smaženie - ako v strúhanke, opražené vločky používame zase na posypanie hotových pokrmov miesto syra a miesto orieškov. Možno ich využiť na prípravu sladkých dezertov.