dezerty
.: kokosové tofu
500g tofu, 500g strúhaného kokosu, 1,25dcl sójového mlieka, 2 lyžice medu, vanilka.
Strúhaný kokos, zalejeme sójovým mliekom a necháme stáť 2 hodiny. Pridáme rodrvené tofu, med, vanilku a dobre rozmiešame. Dáme do misiek, posypeme kokosom a zdobíme ovocím.
.: pohár tofu
500g tofu, 2 lyžice cukru, vanilkový cukor, 1,25l mlieka, 125g ananásu, 125g višní.
Tofu našlaháme v šlahači s mliekom, cukrom, 3/4 ananásu, višňami a vmiešame do krému. Navrstvíme do vysokých pohárov, ozdobíme ananásom a višňami.
.: jahodový puding s tofu
1 1/2 pohára tofu, 1/3 pohára oleja, 1/2 pohára cukru, 1/4 čajová lyžicka soli, 1 1/2 pohára čerstvých jahôd, 1 1/2 lyžice citrónovej šťavy. Všetko rozmixujeme, vlejeme do pohárov, vychladíme a ozdobíme ovocím.
hlavné jedlá
.: zapekané zemiaky s tofu
250g tofu, 500g zemiakov, 50g tvrdého syra (môže byt aj údený), 1dcl smotany, sójová omáčka, majoránka, mletá rasca, sol, 4 lyžice oleja, citrón.
Celé zemiaky uvarené v slanej vode očistíme a nakrájame na 1cm hrubé plátky. Tofu nakrájame na rovnako hrubé plátky ako zemiaky na taniery, dochutíme sójovou omáčkou (sójová omáčka riedená vodou v pomere 1:1), rasca, majoránka, soľ, citrón. Takto upravené tofu prekladáme so zemiakmi do jenskej misy, posypeme syrom, polejeme smotanou a zapekáme 20min. pri teplote 200°C.
.: tofu s cestovinami
250g tofu, 3 lyžice masla, rasca, soľ, lyžica mletej papriky, 2,5dcl mlieka, vajce, 250g cestovín, petržlenová vňat, korenie.
Cestoviny uvaríme v slanej vode, scedíme, osolíme a premiešame s lyžicou masla a korením. Prekladáme vrstvu cestovín a vrstvu tofu. Zalejeme mliekom, v ktorom sme rozmiešali vajce, zapečieme. Podávame s hlávkovým, alebo iným šalátom.
.: tofu rezeň
Tofu nakrájame na rezne hrubé asi 1/2cm. Zalejeme tofu nálevom, obalíme v cestíčku, alebo v trojobale. Opekáme po oboch stranách do zlatista.
.: rizoto s tofu a šampiňonmiI
300g ryže (zdravšia je celozrnná), 250g šampiňónov, 250g bieleho tofu (može byt aj údené, alebo špeciál), 50g čerstvej kápie, sójová omáčka, drvená rasca, soľ, olej, Tebi kvasnice.
Na rozpálenom oleji krátko opečieme na kocky pokrájané tofu a cibuľu. Potom pridáme plátky šampiňónov, soľ a rascu. Chvíľu podusíme. Túto zmes primiešame do vopred uvarenej ryže a ochutíme s TEBI a sójovou omáčkou. Rizoto môžeme spestriť pásikmi kápie. Podávame so zeleninovým šalátom.
šaláty
.: uhorkovo - rajčinový šalát
V šalátovej mise spolu zamiešame 4 poháre nakrájaných uhoriek (čerstvých), 3 poháre rajčín, 2/3 pohára nasekanej cibule, 1 pohár nastrúhaného zeleru, petržlenovú vňat.
Zálievka: 250g rozmačkaného tofu, 1/2 lyžičky citrónovej šťavy, 1 čajovú lyžičku cukru, 1/2 čajovej lyžičky soli, 1/4 čajovej lyžicky papriky, 2 polievkové lyžice oleja. Zálievku dobre zamiešame a pridáme k zelenine.
.: mrkvový šalát s tofu
250g postrúhanej mrkvy, 250g postrúhaného jablka, 250g rozdrveného tofu, lyžica oleja, šťava z jedného citróna, lyžica cukru, lyžica strúhaného chrenu. Dobre zamiešame.
.: ovocný šalát s tofu
1 banán, 1/2 jablka, 1/2 hrušky, 1 pomaranč, 1 lyžica citrónovej štavy, 2 lyžice mletých mandlí alebo orechov, 250g tofu, troška škorice.
Tofu rozmiešame s postrúhaným ovocím a orechami, plníme do pohárov, prizdobíme kúskami ovoci
raňajky a desiata
.: čerstvé tofu
Tofu pokvapkáme pravou sójovou omáčkou, posypeme hrubozrnnou horčicou, čerstvými bylinami, cesnakom, cibuľou. Podávame k šalátom s celozrnným chlebom ako ľahké a zdravé jedlo.
.: sekané tofu
Na jemno posekanú cibuľu a cesnak opečieme do zlatista. Tofu rozdrvíme na panvici a na miernom ohni smažíme. Dochutíme vegetou.
.: tofu na zdravo
nálev: sójová omáčka v pomere 1:4 s vodou, cibuľa, cesnak, horčica, koriander, majoránka, korenie, soľ - všetko varíme cca 5 min.
Tofu nakrájame na kocky, zalejeme Tofu nálevom, premiešame, 10 minút necháme postát v omáčke. Nevsiaknutú omáčku zlejemne a odložíme do chladnicky. Podávame so zeleninovými šalátmi, alebo samostatne s chlebom.
.: tofu praženica
Pokrájanú cibuľu opečieme na oleji, pridáme tofu ochutené sójovou omáčkou a strúčik roztlačeného cesnaku. Krátko osmažíme. Podávame ako klasickú praženicu s chlebom.
.: rybacia nátierka s tofu
250g tofu, 1 konzerva sardiniek v oleji, 2 cibule, 2 lyžičky horčice, 3-4 sterilizované uhorky. Tofu údené, alebo špeciál nastrúhame na jemno, pridáme sardinky, nakrájame cibuľu, uhorku, horčicu a všetko rozmixujeme. Natrieme na pečivo a prizdobíme petržleňovou vňatou.
Diskusná téma: recepty
Neboli nájdené žiadne príspevky.